De flora: bomen en planten

Home » Bezoek en beleef » De flora: bomen en planten

Sint Barbara, een prachtige rustplek met bijzondere natuur. De totale groenbeplanting van Sint Barbara is gebaseerd op de monumentaal 19e -eeuwse landschapsstijl. Veel zorg en aandacht gaat uit naar de prachtige begroeiing, waaronder de indrukwekkende bomenlaan met de rijzige platanen. Deze worden regelmatig gesnoeid om ze gezond te houden. Ook de taxusheggen en de buxus worden regelmatig gesnoeid, zodat we mooie strakke hagen zien.

U vraagt zich misschien af waarom taxushagen? Net als de laurier en de klimop blijft de taxus altijd groen en is symbool van de onvergankelijkheid, rouw en dood. Traditioneel werden taxustakjes meegedragen en rond het graf in de grond gestoken, waarbij zij als stek opschoten.

Sinds enige jaren hebben we last van de buxusmot en-rups, we hangen ter bestrijding hiervan nestkastjes op voor de koolmeesjes en pimpelmeesjes.

Naast de vele geziene vegetatie is er natuurlijk ook nog groen dat we niet graag zien op de paden en tussen de graven. Deze plantensoorten worden milieuvriendelijk verwijderd met de hand. Medewerkers zijn voortdurend met het onderhouden van het groen van Sint Barbara aan de slag.

Diverse planten zijn favoriet bij konijnen en zijn na aanplant de volgende dag opgegeten, maar er zijn ook plantensoorten die de konijnen niet eten en toch uitstekend geschikt voor aanplant op een begraafplaats. Vraag aan de tuinlieden welke soorten u kunt planten.

Of kijk in de perken, waar regelmatig viooltjes, begonia’s en andere soorten zijn geplant.

Op een van de vele bankjes in het gedenkpark kunt u genieten van de natuur.

De toenemende behoefte aan groen en ruimte voor bezinning en afscheid maakt de rol van Sint Barbara steeds belangrijker.

Een prachtige rustplek met bijzondere natuur
De fauna: vogels en andere dieren spotten
De flora: bomen en planten
Gebouwen en monumenten
De gedachtenisplek