Afscheid nemen

Home » Afscheid en daarna » Afscheid nemen

Op Sint Barbara denken we vanuit mogelijkheden en doen we ons uiterste best om uw persoonlijke wensen waar te maken. Dat geldt voor de vorm van een afscheid in de kapel, de keuze voor een graf, en daarna. Veel van de mogelijkheden vindt u op deze website. Heeft u andere wensen, neem dan gerust contact met ons op.

Onze aula leent zich voor een intiem afscheid op de begraafplaats zelf.

Na afloop van de dienst kan de rouwstoet in alle rust naar het graf gaan om uw dierbare overledene bij te zetten. 

Een afscheidsdienst kan ook elders plaats vinden.

Als de overledene begraven wil worden op Sint Barbara dan staan onze medewerkers klaar om na de afscheidsdienst de rouwstoet op Sint Barbara te ontvangen en te begeleiden naar het graf.

Sint Barbara heeft zelf geen crematorium maar als er gekozen is voor een crematie is het mogelijk om de afscheidsdienst in onze sfeervolle aula te houden. 

De urn met de as van de overledene kan dan een plaats krijgen in een graf of in onze speciale urnentuin.

Als u uw wensen doorgeeft aan de uitvaartondernemer of rechtstreeks aan ons, kunt u rekenen op onze zorg.

Een strooiveld en een urnenmuur zijn op dit moment nog niet aanwezig bij Sint Barbara. Eén van onze wensen voor de nabije toekomst is het realiseren hiervan. Zodra hier meer over bekend is zullen wij u informeren via de nieuwslink op deze site.

De keuze waaruit u kan kiezen op Sint Barbara is een algemeen graf of een particulier graf.

Bij een algemeen graf bepaalt de beheerder de plek waar de overledene begraven zal worden. Deze graven zijn drie lagen diep, er liggen dus meerdere personen die onbekenden voor elkaar zijn in één graf.

Bij een particulier graf (ook wel familiegraf of eigen graf genoemd) bepaal je zelf wie er begraven worden. De rechten van een graf beslaan minimaal 10 jaar, maar grafrechten kunnen voor onbepaalde tijd, per tien, twintig of zelfs 100 jaar verlengd worden. Bij een particulier graf heeft u, binnen bepaalde huisregels, zeggenschap over het monument en de beplanting die op het graf komt.

Op Sint Barbara kan gekozen worden voor een plekje in de urnentuin, waar het mogelijk is om 4 urnen te plaatsen in een urnenkelder. 

Ook is het mogelijk om voor een urnengraf te kiezen. Deze liggen meestal onder bomen. Afhankelijk van de locatie kan de urn worden geplaatst in het zand, in een urnenkelder, of in een sierurn bovengronds.

De rechten van zo’n plek zijn minimaal voor 10 jaar maar deze rechten kunnen voor onbepaalde tijd, per tien, twintig of zelfs 100 jaar verlengd worden.

Vanouds is Sint Barbara specialist in het begeleiden van een afscheid binnen de Rooms-katholieke traditie, maar er is tevens veel expertise op het gebied van traditionele en nieuwere vormen van afscheid.  

Ook biedt Sint Barbara ruimte en faciliteiten voor afscheid in de tradities van andere religies: islamitisch, Russisch orthodox en Koptisch en Armeens orthodox.

Lees meer

Iedereen is van harte welkom op Sint Barbara en elke vorm van afscheid nemen is bespreekbaar en veelal mogelijk. Zo is de aula voor allerlei vormen van afscheid in te richten.

Vele ‘bekende’ Nederlanders geven er de voorkeur aan om op Sint Barbara begraven te worden. Het veilige gevoel van privacy, maar zeker ook de flexibiliteit met betrekking tot de wensen van de nabestaanden zijn hierbij bepalend.

Afscheid nemen
Alle praktische informatie op een rij
De Aula, onze multifunctionele ruimte
Persoonlijke aandacht
Herdenken op St. Barbara
Zorg en onderhoud