Afscheid van ‘Paradijsvogel’ Paul

Hij was waarschijnlijk 72 jaar oud en niemand wist zijn achternaam, maar toch kende iedereen Paul, die ook wel de 'straatfilosoof' of 'buurtheld' van de Jordaan werd genoemd. Op initiatief van buurtbewoners werd op in mei 2022 een speciale uitvaart voor hem georganiseerd op Sint Barbara.

Uniek, open, intelligent, kleurrijk, lief. Het zijn enkele woorden die vallen op de uitvaart van Paul, die in april overleed. Niemand wist hoeveel man er naar de uitvaart zouden komen, maar het zaaltje zit vol. Speeches, muziek, foto’s, alles komt voorbij op de door de gemeente betaalde uitvaart.

Een groep buurtbewoners, personeel van een supermarkt op de Westerstraat waar hij vaak kwam en barmannen van zijn stamkroeg. Iedereen heeft zijn of haar eigen herinnering aan ‘de paradijsvogel’ van de buurt. Met haar van drie meter lang was Paul dan ook een opvallende verschijning.

Er werd vol lof over Paul gesproken. Hij stond bekend om de vele complimenten die hij gaf aan buurtgenoten. Wat hem ook typeerde was dat hij nooit om geld vroeg of een druppel alcohol dronk. Veel mensen dachten dat hij dakloos was, maar Paul had van iemand in de buurt onderdak gekregen.

Paul kwam nooit met lege handen aan. Van torretjes tot geplukte bloemen of steentjes, hij droeg altijd een mini-expositie bij zich. “Hij zag schoonheid in alles en elke keer was het een verrassing waar hij weer mee zou komen. Dat gaf heel veel sjeu aan de Jordaan.”

Bron: nhnieuws.nl/amsterdam. Door Kiki Bosman